13:00 - 19:00
środa
16:00 - 19:00
wtorek
Godziny pracy
Dane kontaktowe
Jeśli masz pytania lub potrzebujesz umówić konsultację dietetyczną zapraszam do kontaktu
Formularz kontaktowy
Niedobory hormonów androgennych wpływają negatywnie na utrzymanie wagi, kondycji fizycznej i psychicznej mężczyzny, ale przede wszystkim jego męskości.
Zalecenia dietetyczne powinny obejmować ogólnie przyjęte zasady zdrowego żywienia z uwzględnieniem specyfiki andropauzy w tym potrzeby utrzymania odpowiedniego poziomu męskich hormonów.
Andropauza związana jest z postępującym wraz z wiekiem niedoborem hormonów androgennych: testosteronu i dihydrotestosteronu, hormonu wzrostu, a także melatoniny.
Między 20-tym a 80 -tym rokiem życia obniża się stężenie testosteronu całkowitego w surowicy krwi o 51%, wolnego o 64%. Mniej więcej od 35. roku życia obniża się wydzielanie androgenu nadnerczowego DHEA i DHEA-S. Między 20 a 80 rokiem życia obniża się poziomu hormonu wzrostu i jego tkankowego mediatora IGF-1 o ok. 51%.
Zespół objawów może pojawić się już w wieku 40–69 lat.
Redukcja hormonów androgennych może przyczynić się do powstania:
osteopenii (lub osteoporozy), miażdżycy, otyłości, niedokrwistości, zaburzeń fibrynolizy i gospodarki wodno-elektrolitowej, obniżenia spermatogenezy, pogorszenia libido, insulinooporności i jej następstw.
Nazwa dieta testosteronowa jest pewnym uproszczeniem ponieważ dieta w tym okresie powinna oddziaływać nie tylko na podniesienie testosteronu ale również regulować poziomy innych ważnych dla mężczyzn hormonów np. dihydrotestosteronu, hormonu wzrostu, melatoniny, kortyzolu.
Należy zwrócić uwagę na składniki diety takie jak tłuszcze, witaminy, biopierwiastki, antyoksydanty, które mają wpływ na przemiany cholesterolu do testosteronu i jego metabolizm.
Ważną role w syntezie testosteronu odgrywają witaminy takie jak, który koenzym A, witamina B3, witamina D. Koenzym A jest aktywną formą kwasu pantotenowego (witaminy B5), który jest obecny w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Niezwykle istotny jest również cynk, który wpływa na syntezę testosteronu, poprzez zapewnienie właściwego funkcjonowania przysadki mózgowej.
Kluczowe jest zachowanie prawidłowej proporcji estrogeny/androgeny. Nadmierna podaż egzogennych estrogenów może wpływać na zaburzenie tej równowagi. Zagrożeniem dla prawidłowego poziomu androgenów jest alkohol, który hamuje funkcje cytochromu P450 oraz obniża stężenie cynku w organizmie. Dodatkowo metabolity etanolu działają toksycznie na gonady.
Trzeba również zwrócić uwagę na inne substancjami bardzo szkodliwe takie jak: ftalany działające hamująco na syntezę testosteronu, znajdujące się w kosmetykach, detergentach, farbach i opakowaniach do żywności; fenole np. bisfenol A, oktyfenol, nonyfenol, które wchodzą w skład lakierów, plastików, substancji pokrywających wnętrze puszek, np. do przechowywania żywności czy substancje stosowane w ochronie roślin: herbicydy i pestycydy oraz farmaceutyki, np. diethylsilbestrol, które podobnie jak fenole wykazują działanie słabych estrogenów, tym samym wpływając pośrednio na ilość wolnego testosteronu.
Styl życia w andropauzie