Dietoteka Anna Adamczyk

Dietoteka Anna Adamczyk
22/04/2023

Dieto-badacz | Akkermancia muciniphila - czy dzięki bakteriom możemy mieć talię osy?

Wróć do artykułów

Czy bakterie mogą pomagać w walce z nadwagą i otyłością?

 

Akkermancia muciniphila została odkryta w 2004 roku przez prof. Willema M. de Vos, ale dopiero teraz opracowano sposób na przygotowanie stabilnego preparatu z Akkermancią. Zadanie było trudne ponieważ bakteria jest Gram-ujemna i żyje w środowisku beztlenowym. Wykorzystano zabieg utrwalania, jakim jest pasteryzacja, który zwiększa stabilność i skuteczność A. muciniphila. Specyficzne białko wyizolowane z zewnętrznej błony tej bakterii, Amuc_1100, jest również stabilne w temperaturach stosowanych do pasteryzacji. W taki sposób powstał nowoczesny postbiotyk zawierający pasteryzowane drobnoustroje wpływające korzystnie na zdrowie.

               Najbardziej charakterystyczną cechą A. muciniphila jest jej zdolność do rozkładania mucyny, która jest składnikiem błony śluzowej jelita. Poprzez stały rozkład mucyny,  stymuluje wytwarzanie jej na nowo, umożliwiając utrzymanie odpowiedniej grubości błony śluzowej. Ten mikroorganizm zwiększa także wytwarzanie białek połączeń ścisłych między komórkami nabłonka jelit co utrudnia bakteriom patogennym przedostawanie się w głąb tkanek. Jest więc ważnym drobnoustrojem dbającym o szczelność błony śluzowej jelit. Ma też wiele innych pozytywnych oddziaływań na nasz organizm.

 

Przyjrzyjmy się badaniu [1]:

               Zespół metaboliczny charakteryzuje się występowaniem chorób współistniejących, które predysponują do zwiększonego ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych,

a także cukrzycy typu 2. Mikroflora jelitowa została uznana za nowy kluczowy czynnik zaangażowany w występowanie zaburzeń związanych z otyłością. Badania na ludziach dostarczyły dowodów na ujemną korelację między liczebnością Akkermansia muciniphila a nadwagą, otyłością, nieleczoną cukrzycą typu 2 lub nadciśnieniem.

               Dlatego postanowiono przeprowadzić prace badawcze dotyczące efektów podawania ludziom A. muciniphila. Zrealizowano randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie pilotażowe na ochotnikach z nadwagą/otyłością oraz insulinoopornością. Badanie wykazało, że codzienna doustna suplementacja 1010 żywych lub pasteryzowanych bakterii A. muciniphila przez trzy miesiące była bezpieczna i dobrze tolerowana. W porównaniu z placebo, pasteryzowana A. muciniphila poprawiała wrażliwość na insulinę o około 30%, obniżyła stężenie insuliny o około 30% oraz poziom cholesterolu całowitego w osoczu o około 9%. Dostarczanie pasteryzowanej A. muciniphila nieznacznie zmniejszyła masę ciała o ok.2,27 kg w porównaniu z grupą placebo, masę tkanki tłuszczowej o ok. 1,37 kg i obwodu bioder o 2,63 cm w porównaniu z wartością wyjściową. Po trzech miesiącach suplementacji A. muciniphila obniżyła poziomy odpowiednich markerów krwi dla dysfunkcji wątroby i stanu zapalnego, podczas gdy ogólna struktura mikrobiomu jelitowego pozostała niezmieniona.

               Podsumowując, potwierdzono słuszność koncepcji, że interwencja jest bezpieczna i dobrze tolerowana, a suplementacja A. muciniphila poprawia kilka parametrów metabolicznych. Badanie zwraca uwagę na korzyści wynikające z suplementacji A. muciniphila we wspomaganiu leczenia otyłości.

 

[1] Depommier C, Everard A, Druart C, Plovier H, Van Hul M, Vieira‐Silva S, Falony G, Raes J, Maiter D, Delzenne NM, de Barsy M, Loumaye A, Hermans MP, Thissen JP, de Vos WM, Cani PD; Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study; Nature medicine, 2019, 25(7), 1096‐1103 | added to CENTRAL: 31 August 2019 | 2019 Issue 08.
    

 

Projekt i wykonanie: Wytwórnia Marketingu

Polityka prywatności

Regulamin świadczenia usług dietetycznych